pondělí 10. října 2011

Cesta do středu země, díl II.

     Co nás zaujalo během naší Islanské odysey?

Celý Island je rozdělen uprostřed drátěným pletivem na východní a západní stranu. Když přejíždíte musíte si otevřít branku a tu pak za sebou zase zavřít. Tím je zabráněno případnému přenosu nemocí ovcí z jedné strany ostrova na druhý, jelikož ovce se na Islandu pasou zcela volně a svobodně během celého letního období.

Vlna islanských ovcí je velmi kvalitní. Díky tomu, že se ovce na ostrově vyvíjeli samostatně a izolovaně od jiných plemen ovcí, je islandská ovce vlastně endemický druh a vyvinula se jí tak kvalitní podsada, že svetry upletené z jejich vlny nejen že neprofouknou, ale ani nepromoknou ....a jsou krásné - nám se nevíc líbily svetry značky Farmers market (a nejen svetry).

Nejrozšířenějším sportem na Islandu je kromě fotbalu také (a především) golf. Z 300 tis obyvatel je asi 100 tis registrovaných hráčů. Na Islandu je zhruba 100 hřišť a z toho je jich asi 20 osmnáctijamnových. To je něco pro mého manžela,:) ale bohužel zahrát si během našeho pobytu nestihl.

Když budete někdy náhodou pobývat v okolí jezera Mývatn, určitě si MUSÍTE zajet do Dimmuborgiru a tam si koupit uzeného pstruha (když se zeptáte na cestu, každý vám poradí, je tam dost populární). Je temně růžový, tak že vlasntě připomíná lososa, ale ta chuť je neuvěřitelná. Jakmile balíček otevřete vyvalí se nádherná vůně popela a očouzené ryby a jakmile pstruha ochutnáte uvědomíte si že uzený losos kterého si kupujete jen na Silvestra, protože je moc drahý, jen jen taková "nekvalitní náhražka". My jsem si bohužel koupili jen dva balíčky. Ještě mám kousek doma, nevím co budu dělat, až ho dojím....prostě se budu muset vrátit zpět k Mývatnu pro další zásoby...:-))))

I pokud doma lékořici (čili pendrek) rádi nemáte, tady ji ochutnejte. Je měkoučká a vláčná a prodávají tu spoustu lékořicových měkkých (ale i tvrdých) bonbonů obalených v čokoládě. Je to návykové. My dokonce ochutnali lékořicovou buchtu a byla skvělá. Jak mi řekla moje kamarádka Iris: "Islanďané jsou na svojí lékořici pyšní."

.....a ještě pár fotek:







3 komentáře:

  1. Prisla jsem podekovat za navstevu na mem blogu a nasla tyto krasne fotografie. I ja bych se nekdy rada podivala na Island. Myslim, ze by se mi tam libilo i kvuli te lekorici :o) Mej krasny tyden!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkujeme Kateřino...za přání i za komentář. Krásný týden i tobě:)

    OdpovědětVymazat
  3. tu lékořici bych taky brala. i ten vlněnej svetr. a hlavně toho lososa! :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky