úterý 4. října 2011

Útěk do Budína

     Strávili jsme tři dny v Budě a čtyři noci v Pešti. Chtěli jsme se především pokochat pohledem na Parlament, projet se po Dunaji a ochutnat pár sklenek Tokaje či barackpálinky.

Co se nám tedy v Budapešti líbilo:
 - Noční projížďka po Dunaji a pohled na osvětlené mosty a budovy na obou březích řeky...srdce romatika prostě plesá:)
 - Procházka po Vaci utca plné obchodů a restaurací a poflakování na Vörösmarty tér za poslechu pouličního saxofonisty....srdce hudebního sluchu prostého romantika opět plesá:)
 - Návštěva luxusní cukrárny Café Gerbeaud (které je otevřená od r 1870), jejichž dezert s názvem Stawbery dream jsem si osobně přejmenovala na Orgasmic dream...o jejich makrónkách vůbec nemluvě.
 - I když je to tak trochu turistická zhůvěřilost, bavil nás "Hop in-hop off" transport po městě. Z otevřeného horního patra dvoupatrového autobusu je se pořád na co dívat.
 - Pohled na budovu parlamentu odkudkoli z Budínské strany a vyhlídka na město z Gellértova vrchu.
 - Návštěva překrásného Matyášova chrámu a velké synagogy v ulici Dohány.
 - Centrální tržnice....zde si můj manžel z každého řeznického stánku odnášel rychle se mastící balíček se slovy "ani se mě neptej z jakého zvířete to je". Odcházeli jsme s velkou taškou plnou balíčků a já se neptala.
 - Popíjení, nebo jen pobývání v okolí Godor klubu mi ubralo tak 10 let....alespoň na chvilku:)
 - Naprosto na každém rohu najdete nejen jasně čitelný název ulice, ale také seznam popisných čísel domů na této ulici....chytré, přehledné, šetřící čas.

Co nás naopak zklamalo:
  - Stále trochu "socialistický" přístup některých číšníků/prodavaček, dávajících nám najevo, že je vlastně obtěžujeme. Naštěstí jich bylo podstatně méně, než těch ochotných, milých a přijemných.
 - Procházka po Andrássy utca. Velká hlučná ulice bez atmosféry.
 - Trochu nudný Budínský hrad a Bazilika svatého Štěpána postrádající jakýkoli genius loci.
 - To že jsem nestihli vše co jsme chtěli (tedy žádné jeskyně, ani lázně).
 - Prakticky všichni tu mluví anglicky a my se tolik těšili na vysvětlování "rukama-nohama". Tomu říkám zklamání:-)))))

Suma sumárum...Budapešť byla příjemná, ubytování levné a čisté. Jídlo dobré. Ale nic nás tu výrazně nepřekvapilo ani nenadchlo, od nás by Budapešť dostala šest hvězdiček z deseti:))))))








Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky