středa 28. prosince 2011

Drážďanský advent

      Je to taková naše malá, a nutno říct že asi jediná, vánoční tradice. Máme to do Drážďan co by kamenem dohodil, tak že nezajet si tam na vánoční trhy,  by byl skoro hřích. Jelikož řídí povětšinou manžel, je tato tradice oblíbená hlavně mnou:-). Letost tomu nebylo jinak.
A jaká je letošní bilance? Tři svařáčky, jeden vánoční vaječný punč, výborná novinka - teplé vánoční pivo - a vše konzumované z krásných keramických vratných hrnečků (žádný horký beztvarý plastový kelímek, který pak v našich krajích povětšinou končí valející se na zemi). Dále pak maxi porce skvělých teplých kaštanů, již obligátní každoroční porce žampionů s kysanou smetanou (zdlábnutá napůl s manželem) a jako dezert veliká, převeliká vafle s teplými třesněmi a šlehačkou.
Manžel si letos místo tradiční klobásky dal kus vola a moc mu chutnal:)
O ovoci  v čokoládě a dalších výborných drobnostech se raději nebudu už ani zmiňovat.

     Atmosféra byla skutečně vánoční. Nenarazili by jste tu na jediný stánek, který by prodával něco jiného než dobroty, nebo produkty s vánoční, či zimní tématikou. Spoustu pouličních hudebníků (u mě vedli bubínkáři), spoustu tlachajících popíjejících hloučků, odevšaď se linoucí omamné vůně (spouštěcí můj slintací reflex tak bezpečně, jako bych byla bernardýn doktora Pavlova), světla  a dekorace nezaměnitelně upozorňující na blížící se vánoce a mumraj kam jen oko dohlédne. Nutno s jistou dávkou nadsázky  podotkout, že tu byl trochu problém narazit na Němce, zato čeština zněla ze všech stran:-)
Je to tak trochu šílené, ale tak nějak mají prostě vánoční trhy vypadat a cena 2 EUR za svařák (opravdu skvělý svařák) je více než akceptovatelná. Jen malá poznámka "pod čarou": četla jsem, že v některých německých městech se na adventní svařák dělají konkurzy a jen ti nejlepší získají šanci prodávat ho na vánočních trzích. Je to vážně poznat.
     Letos jsme tu sice nenašli náš oblíbený stánek s rybami a plody moře (tak že na vánoce žádný uzený úhoř nebyl) a taky jsme zapomněli koupit drážďanskou tradiční štolu, ale i tak to bylo fajn a navíc máme zase jeden drážďanský hrneček do sbírky:)
     Nám se drážďanské vánoční trhy prostě líbí...tak zas příští rok!





Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky